Leeftijd tot 18 jaar

De rechten van het kind gelden voor elke leeftijd van 0 tot 18 jaar. De rechten voor kinderen tot 12 jaar gelden ook op latere leeftijd. Maar als je ouder wordt dan 12 jaar, worden ook andere dingen belangrijk. Je gaat je een eigen mening vormen, je hebt ideeën over geloof, je krijgt meer behoefte aan privacy of je komt met politie en justitie in aanraking. Daarom hebben we een aantal rechten op een rijtje gezet die misschien op jou van toepassing zijn.

Privacy
Ieder kind heeft recht op bescherming van zijn privéleven. Dat betekent dat niemand zonder jouw toestemming je dagboek of je e-mails mag lezen.

Een eigen mening
Kinderen mogen hun mening geven, zeker als het over hun leven gaat. Naar de mening moet worden gevraagd en geluisterd. Dit betekent ook dat kinderen informatie mogen verzamelen zodat ze hun mening kunnen vormen.

Een eigen geloof
Ieder kind heeft recht op zijn eigen geloofsovertuiging. Het maakt niet uit of je katholiek, islamiet, protestants of joods bent of juist geen godsdienst aanhangt.

Bescherming tegen discriminatie
Ieder kind heeft het recht om zichzelf te zijn. Het maakt niet uit welke kleur, godsdienst, geslacht, handicap of seksuele voorkeur je hebt. De overheid moet er alles aan doen om kinderen tegen discriminatie te beschermen.

Strafrecht voor kinderen
Als een kind iets doet, dat volgens de wet verboden is, moet hij voor de rechter verschijnen. Er gelden speciale regels voor kinderen. Er moet rekening worden gehouden met hun leeftijd. Zo moeten kinderen straffen krijgen, die bij kinderen passen. Kinderen moeten ook hulp kunnen krijgen van een advocaat.